Skip to content

Megaprestatie van bouwpartners

Nieuw kantoorgebouw voor Europese organisatie binnen deadline opgeleverd.

Artikel: Stedenbouw | Beelden: Rijksvastgoedbedrijf

Op 15 november laatstleden werd het nieuwe hoofdkwartier van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in Amsterdam opgeleverd. Bouwcombinatie EMA, een samenwerking tussen de bouwbedrijven Dura Vermeer en Heijmans, was verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van het kantoorgebouw, waarvan het Rijksvastgoedbedrijf eigenaar is. Zij zullen ook nog 20 jaar instaan voor het onderhoud van het gebouw. Samen met de vele onderaannemers en leveranciers realiseerden ze een huzarenstukje, dat in Nederland nog nooit eerder vertoond is. Van Pommeren maakte onderdeel uit van dit prachtige project in samenwerking met haar bouwpartners.

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (European Medicines Agency – EMA), opgericht in 1995, is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke beoordeling van geneesmiddelen voor mens en dier en bewaakt ook de kwaliteit ervan. De organisatie was tot voor kort gevestigd in Londen, maar door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie moest de organisatie op zoek naar een nieuwe locatie. In de marge van een bijeenkomst van de Raad van de Europese Unie in november 2017 werd besloten dat het EMA in 2019 naar Amsterdam zou verhuizen. Daarvoor had de Rijksoverheid wel de belofte gedaan dat het nieuwe kantoor op 15 november 2019 klaar zou zijn. Sinds maart 2019 is de organisatie gehuisvest in het Sparkgebouw in Sloterdijk en tijdens de kerstperiode staat de verhuizing naar het nieuwe gebouw op de planning. Vanaf januari 2020 wordt de organisatie dan volledig operationeel op de nieuwe locatie.

HOOGBOUW LANGS DE A10

Het nieuwe kantoor van het EMA op de Zuidas, eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf, is meer dan 80 meter hoog en heeft een oppervlakte van ongeveer 40.000 m² met ruimte voor 1.300 werkplekken en 7 grote vergaderzalen, verspreid over 19 verdiepingen. “Het voorontwerp is van de hand van architect Fokke van Dijk van het Rijksvastgoedbedrijf en steunt op een relatief strakke en zakelijke vormgeving. Dit ontwerp was al vooraf uitgewerkt als onderdeel van het bid book naar de EU toe om te tonen hoe EMA gehuisvest zou worden, wanneer Nederland als nieuwe thuisbasis zou worden gekozen”, stelt Petra Lutke Schipholt van het Rijksvastgoedbedrijf. “In maart 2018 ondertekenden we een contract met Dura Vermeer, dat samen met Heijmans onder de naam Bouwcombinatie EMA verantwoordelijk werd voor de bouwkundige realisatie en installatietechnische voorzieningen én voor een onderhoudsperiode van 20 jaar.”

TRAPWERK VAN POMMEREN

Van Pommeren Las- & Montagebedrijf heeft dit prachtige project aangevuld met vier grote zwevende trappen als eye catcher. Hierover hebben wij een nieuw artikel geschreven. Lees dit artikel.

 

Back To Top
Zoeken